Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Logopédia - hangképzés képes leírás - Logopédia.tlap.hu
részletek »

Logopédia - hangképzés - Logopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: logopedia.tlap.hu » Logopédia - hangképzés
Keresés
Találatok száma - 10 db
A beszédszervek leírása és működése

A beszédszervek leírása és működése

A beszéd az emberi szervezet rövid időtartamú, rezgésjellegű ráhatása a környezetet betöltő levegőrétegre, amelyet más emberi szervezetek fognak fel. A beszédfolyamat létrejöttét biztosító szervek más biológiai funkciót is szolgálnak, tehát nincs külön speciális szerv a beszéd számára.

A garat, a gége és a hangképzés

A garat, a gége és a hangképzés

Garat (pharynx) helye: az orr és a szájüreg mögött függőlegesen elhelyezkedő cső, mely felső végével a koponya alaphoz rögzül felépítése: -nyálkahártya -vastag izomréteg szakaszai: orri szakasz ide vezet az orr üreg hátsó nyílása ide nyílik a fülkürt (tuba auditiva) ; nyomáskiegyenlítés itt található az orrmandula (tonsilla pharingea)

A horkolás

A horkolás

Az egyik leggyakoribb alvászavar az alvás közbeni légzési elégtelenség, más szóval kóros horkolás. Az éjszakai horkolás népbetegség, amely a felnőtt lakosság több mint felét érinti, de többé - kevésbé előfordul gyermekeknél is.

A légcső, gége, és a hangszalagok működési zavarai

A légcső, gége, és a hangszalagok működési zavarai

Légcső (trachea) A tüdőt a gégével összekötő 10-12 cm hosszúságú, 2-2,5 cm átmérőjű cső, falazata 16-20 C alakú porcból áll, mely szilárdságot ad, s megakadályozza a légcső összeesését. Nyálkahártyájában számos mirigy van, ezek tartják nedvesen a nyálkahártyát, a folytonos ki- és belégzés szárító hatásával szemben.

A tüdő mint a légzés szerve

A tüdő mint a légzés szerve

Tüdő (pulmones) A légzőszerv legfontosabb része mellkasban elhelyezkedő tüdő.Két nagy kiterjedésű rugalmas részből áll, melyek a légcső útján függnek össze egymással. A légzőmozgások lényege a mellkas periódikus térfogat váltakozása.

Artikuláció szervei

Artikuláció szervei

A torokszoros mögötti függőleges üreg, mely az emésztő- és légzőcsatorna közös szakasza. Felülről az orrüreg, középről a szájüreg torkollik bele, alul a garat a nyelőcsőben és a gégében illetve a légcsőben folytatódik. A garatban futó izmok résztvesznek az orrüreg felé vezető út elzárásában, ezzel hozzájárulnak a beszédhang szájhangú vagy orrhangú hangszínének kialakításához.

Az orr és az orrmelléküreg

Az orr és az orrmelléküreg

Az orr az arc legkiemelkedőbb része, s mint ilyen leginkább járul hozzá az arc jellegzetességének kialakításához. Az orr egyénenként, családonként és népcsoportokként változó és jellegzetes alakot mutat. Az arccal harmonizál, s a képzőművészek ezt a harmóniát arányokkal igyekeznek kifejezni.

Beszédszervek leírása, működése és működési zavaraik.

Beszédszervek leírása, működése és működési zavaraik.

A beszédszervek leírása és működése A beszéd az emberi szervezet rövid időtartamú, rezgésjellegű ráhatása a környezetet betöltő levegőrétegre, amelyet más emberi szervezetek fognak fel. A beszédfolyamat létrejöttét biztosító szervek más biológiai funkciót is szolgálnak, tehát nincs külön speciális szerv a beszéd számára.

Gége anatómiai és fiziológiai alapfogalmak

Gége anatómiai és fiziológiai alapfogalmak

A gége a nyakunkon elhelyezkedő szervünk, amelynek legfontosabb szerepe egy alapvető forgalomirányítás. A gége biztosítja a zavartalan nyelés és a légvétel kereszteződését, lehetővé téve ezzel ennek a két élettani funkciónak az együttműködését.

Hirdetés
Hangképzés, Légzés oktatás

Hangképzés, Légzés oktatás

Lélek - felszabadítás a légzés, a beszéd, és az éneklés művészete által ( előadás , tanfolyam , magánóra ) Szeretettel várom mindazokat, - akik légzésük figyelésén, és tudatosításán keresztül, és a hangképzés művészete által kívánják személyiségüket mindjobban kiteljesíteni

Tuti menü