Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Logopédia - dadogás képes leírás - Logopédia.tlap.hu
részletek »

Logopédia - dadogás - Logopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: logopedia.tlap.hu » Logopédia - dadogás
Keresés
Találatok száma - 13 db
13 megfigyelés dadogó emberekről

13 megfigyelés dadogó emberekről

Nehezen engedjük el magunkat, nem csak a beszédben, hanem általában... abban, amit érzünk és abban, amit hajlandóak vagyunk kockáztatni. Nem állunk két lábbal a talajon. Nem tudjuk pontosan kik vagyunk, mert túlságosan sokat adunk mások véleményére. Túlságosan mások kedvében akarunk járni.

A dadogás megértése

A dadogás megértése

Amikor valakit stresszhatás ér, a teste egyes izmai feszültté válnak. A feszültség mérhető. Elektródákat lehet elhelyezni a feszülő izmok mentén, amit egy erre a célra kitalált mérőkészülék fog fel. Kiderítették, hogy egyes emberek izmai jobban megfeszülnek, mint másoké, és hogy mindenki fókuszálja a feszültséget teste valamely pontjára.

A dadogás rossz szokás

A dadogás rossz szokás

A cikkből megismerhetjük tudatalattink két lakóját, a hüllőt és a tehenet. Valamint megtudjuk, hogy miért pont nálunk alakult ki a dadogás, és hogyan tanultuk azt meg? Ezen kívül bemutatom neked F. M. Alexandert, aki a testük helyes használatára tanította az embereket, köztük dadogókat is.

A dadogás rossz szokás, avagy amikor a tehén és a hüllő irányít

A dadogás rossz szokás, avagy amikor a tehén és a hüllő irányít

A cikkből megismerhetjük tudatalattink két lakóját, a hüllőt és a tehenet. Valamint megtudjuk, hogy miért pont nálunk alakult ki a dadogás, és hogyan tanultuk azt meg? Mivel szokásról van szó, ezért le is tudunk róla szokni, ha akarunk. Még sem tesszük. Vajon miért? Talán, mert még sosem tudatosítottuk magunkban, hogy egy megváltoztatható szokással van dolgunk. Persze felmerül az emberben, hogy tudott ez kialakulni? Miért pont velem?

A dadogásod csak a jéghegy csúcsa, de mi van a felszín alatt?

A dadogásod csak a jéghegy csúcsa, de mi van a felszín alatt?

A dadogásod csak a jéghegy csúcsa, de mi van a felszín alatt? A jéghegyek tulajdonsága, hogy csak 10% látszik ki a vízből. Vedd észre, ami téged a legjobban zavar (a dadogásod), és aminek az eltüntetésébe annyi energiát ölsz, valójában a problémád 10%-a. Akkor, miből tevődik össze a többi?

A dadogásról

A dadogásról

Kifejező cím. Lajos Péter könyve valóban hasznos információkkal szolgál dadogóknak, érintett családtagoknak, szakembereknek és a téma iránt érdeklődőknek egyaránt. A Dadogásról - mindenkinek olvasmányos, informatív, szakmailag igényes munka, melyre régóta várnak mindazok, akik eddig hiába kerestek magyarnyelvű összegző, tájékoztató irodalmat a könyvesboltok polcain.

Alapítvány a dadogókért

Alapítvány a dadogókért

Az Alapítvány a Dadogókért logo-ja, a mosolygó kavics (Molnár Gyula iparművész nagylelkű adománya) a dadogástól való megszabadulás lehetőségének is a szimbóluma. Szokásunk a terápiás térbe a természetből származó különböző anyagokat: faágakat, kagylót, csigát, terméseket és köveket bevinni.

Dadogás

Dadogás

A dadogás a beszéd összerendezettségének zavara, amely a ritmus és az ütem felbomlásában és a beszéd görcsös szaggatottságában jelentkezik. A dadogás lehet örökletes, vagy kialakulhat az idegrendszer működését befolyásoló sérülés következtében. A logopédus a dadogó érzelmi életére és értelmi tevékenységére egyaránt ható, tervszerű munkával és logopédia módszerekkel igyekszik kialakítani és rögzíteni a folyamatos beszédet, beszédtempót és ritmust.

Félelmeink és a dadogás

Félelmeink és a dadogás

Félelmeink és a dadogás Elgondolkoztál már azon, hogy mi dadogók mitől félünk igazán? Hogy a beszéd ne legyen többé kínlódás tréningem, ingyenesen letölthető első leckéjében írtam, hogy az egyik dadogást fenntartó tulajdonságunk az alacsony önbizalom. Ez annyit jelent, hogy saját értékünket attól tesszük függővé, hogy a másik mit gondol rólunk. Dadogóknál ez úgy jelentkezik, mennyire tudtam hibátlanul, jól beszélni. Ha olvasod a leckét, láthatod, hogy az alacsony önbizalom összetevői között nem kevés félelem áll. Aggódunk azon, hogy mások visszautasítanak, nem fogadnak el. Mi a véleménye rólunk, ez a bírálatra való érzékenységünket tükrözi.

Hirdetés
Hogy a beszéd ne legyen többé kínlódás

Hogy a beszéd ne legyen többé kínlódás

Hogy a beszéd ne legyen többé kínlódás Csökkentsd a dadogásod otthon, a saját ütemed szerint az általam kidolgozott tréning segítségével! Mint minden dadogó ugye te is félsz megszólítani másokat? Információt kérni az utcán, vagy az étteremben leadni a rendelést. Ha munkatársaid körülötted beszélgetnek, hozzászólni, véleményt nyilvánítani a témáról. Nekünk ez a szabadság nem adatott meg, hiszen nem biztos, hogy végig tudjuk mondani, amit elkezdtünk. A testünk teljesen irányíthatatlan lesz, lebénulunk, leblokkolunk, erőlködünk, és csak artikulálatlan hangokra futja. Mint oly sokan mások, már te is sok mindent kipróbáltál, több-kevesebb eredménnyel. Ha volt is javulás, az is csak átmeneti.

Hogyan viselkedjünk egy dadogóval szemben?

Hogyan viselkedjünk egy dadogóval szemben?

Kerüld az olyan megjegyzéseket, mint: Beszélj lassabban, Ne idegeskedj stb., amelyek a beszédszituációt sokkal feszültebbé és kellemetlenné teszik. Ne segíts neki azzal, hogy kiegészíted a mondatait.

Ki tud megszabadulni a dadogásától?

Ki tud megszabadulni a dadogásától?

Ki tud megszabadulni a dadogásától? Sokan írnak nekem, hogy a lányomon, a fiamon, a férjemen szeretnék segíteni, ehhez kérem a segítségét. Sajnos ez nehéz dió, miért? Mert felnőtt emberekről van szó. Ha ők nem éreznek késztetést, akkor a hozzátartozó, bármennyire is szeretné, tehetetlen, mert más embereket befolyásolni, pláne irányítani, még ha az ő érdekükben is történik mindez, nem lehet (nem érdemes). Véleményem szerint, egy ilyen elhatározás meghozatala a saját döntésünk kell legyen. Az életünk céljait nekünk kell kitűzni.

Mi a dadogás?

Mi a dadogás?

A dadogás a beszédfolyam megakadásában jelentkezik, blokkolás formájában (---ablak) szórészek ismétlésében (k-k-k-kút), vagy elnyújtásban (mmmmmmeleg). A dadogás gyakran a beszéd túlzott erőltetésével is jár. Az erőltetés fellépésekor grimaszolás, ill. járulékos mozgások a fejen a karon, vagy a felsőtesten láthatók.

Tuti menü